Kövérfóbiás kondi

Túlsúlyosan sportolni nehéz. Ezzel lehet vitatkozni, de én akkor is így gondolom. Nehézség alatt egyébként nem feltétlenül arra gondolok, hogy nehéz a mozgás, bár természetesen ez is benne van a pakliban, hiszen lássuk be, több súlyt cipelve a lépcsőn is nehezebb felmenni, máshogy esik legyalogolni 10 kilométert, vagy futni a busz után. Viszont ez leküzdhető. Ha az ember felismeri, hogy nem kell azonnal ugyanazt a teljesítményt nyújtania, mint egy atletikusabb társának és a saját tempójában, türelmesen, önmagának még jólesően mozog, akkor a sportolás élvezetes is lehet.

A másik nehézség az, hogy az ember elhatározza magát, hogy sportolni kezdjen. A kényelem nagy úr és ameddig nem sportolsz valamit, ameddig nem teszed meg az első lépést, addig olyan nehéznek tűnik kimozdulni és belecsapni a lecsóba.

Meg persze ott van a félelem, ami sok esetben az egyik legnagyobb elrettentő tényező.

Nálam sokkal vékonyabb, csinosabb, sőt abszolút nem túlsúlyos emberektől is hallottam már, hogy ők bizony nem mennek el szervezett órákra sportolni, vagy konditerembe, mert majd biztos kinézik őket az emberek. Nem gondolom, hogy ez csak egy üres kifogás lenne. A sportolás, főként ha az ember kezdő, egyfajta kiszolgáltatott helyzetet teremthet. Izzadsz, mint egy szökőkút, lehet, hogy még kicsit bénázol is, nem tudod tartani az iramot az aerobic órán, vagy rosszul használod a konditerem valamelyik gépét, meg úgy általában fél óra után már elég leharcolt vagy.

Ha ez nem kiszolgáltatottság, akkor nem tudom, hogy mi az. Jó oké, nem ez a kiszolgáltatottság legmagasabb szintje, de ez sem gyenge.

Szóval nyilvánvaló, hogy ha már mozgásra szánja magát az ember, akkor igyekszik egy biztos, elfogadó környezetet találni. Ez viszont nem egyszerű. Esélyt adni egy új helynek olyan lehet, mint bemenni az oroszlán barlangjába. Sokaknál szerintem ezért is bukik meg a mozgás projekt.

És bizony nem minden konditerem bizalomgerjesztő. A legtöbb terem hirdetéseiben, vagy az épületek ablakaiban és bejáratánál sorra látjuk azoknak a kockás hasú izmos férfiaknak és nőknek a képeit, akik már „megcsinálták”, ők az etalonok, meg igazából az a szint is, amit a legtöbben nem tudnak megütni, hiszen az már egy más kategória, azok az emberek az életüket építik rá a mozgásra, nem heti három alkalmat szánva az edzésre. Szerintem a legtöbben megértik, hogy nekik nem ezt a szintet kell megugrani, de azért mégis kicsit rémisztő már az ajtóban ezzel a mércével kell találkozni.

Egyébként szerintem az agresszív és sok esetben rendkívül sértő hirdetések sem segítik azok helyzetét, akiknek egy kis motiváció kellene a mozgásra. Nemrég hatalmas botrányt robbantott ki a Gold’s GYM konditerem egyik franchise üzletével kapcsolatban, akik megszégyenítő facebook bejegyzésekkel akarták népszerűsíteni a szolgáltatásaikat. Mutatok pár példát:

14022269_1071645076244658_2716784535450591509_n

( Ez nem egy igazi lánynak való alkat.) Avagy minden körte alkatú nő baromi gyorsan szégyellje el magát!

96f5355493717.5602304c897d4

(Előtte és utána) Avagy körte helyett amorf ördög.

13882574_1061970220545477_5697184964982134550_n

Ezt nem is kommentálnám… Na jó, mégis… Szóval ha még nem tudnátok, akkor elárulom, hogy a túlsúlyos emberek piton módjára egyben fogyasztják a sportolókat. A másik kedvenc ételünk pedig a csirkecomb természetesen.

golds-gym-messenger-600-83791

(Amit kihagysz a messenger képedből, azt hozd el a Gold’s konditerembe.)

Szégyen, nem szégyen, az utolsó képet még a maga morbid módján szellemesnek is találtam, viszont az biztos, hogy soha nem mennék ilyen helyre tornázni, hiszen ha a hirdetések ilyenek, akkor a fogadtatás sem lehet sokkal barátibb.

Szóval vannak negatív példák, és minden bizonnyal itthon is vannak olyan helyek, ahol nem a megfelelő nyitottsággal és tapintattal fogadják a túlsúlyos embereket. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nincsenek pozitív példák. Arra gondoltam, hogy használjuk ezt a bejegyzést arra, hogy összegyűjtsük azokat a helyeket, ahova érdemes ellátogatni a megfelelő környezetre áhítozó sportolni vágyóknak.

Ha van valamilyen pozitív élményetek, illetve, ha tudnátok olyan helyet ajánlani, ahova másoknak is érdemes ellátogatni, akkor írjátok meg a bejegyzéshez hozzászólás formájában, hiszen ezzel lehet, hogy valakinek komoly segítséget tudtok nyújtani.

Kezdem én! Bátran ajánlom a Debrecenben található Judy Gym-et mindenkinek, aki a környéken él. Női konditerem, kedvező bérletárakkal, barátságos személyzettel és kevés méregető pillantással.

 

 

 

 

Reklámok

Kövérfóbiás kondi” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Évek óta rendszeresen járok edzőterembe, úgyhogy magaménak éreztem a témát 🙂 Rajtam nincs felesleg, de megértem, hogy annak, aki kezdő (és nem kell feltétlenül túlsúlyosnak lennie) mekkora stressz először belépni az ajtón, elmenni egy csoportos edzésre… Nem mennek olyan jól a gyakorlatok, nem bírja olyan jól, mint mások, stb – én is jártam ebben a cipőben, mindenki elkezdi valahol 🙂 Viszont csak maximális tisztelettel és elismeréssel tudok nézni arra, aki erőt vesz magán és lejön edzeni, bármennyi kiló legyen és bárhogy is nézzen ki. Lehet, hogy naivitás, de tapasztalataim szerint a segítőkész és kedves emberekből sokkal több van a teremben – egy-két negatív kivétel mindenhol előfordulhat, de nem ez a jellemző.
  Mindenesetre én mindenkit csak bátorítani tudok, hogy járjon el edzőterembe, akár csoportos órákra is, nagyon jó kis közösség is kialakul ilyen helyen és egy idő után tényleg beleszeret az ember 🙂 Még az ajánlás a végére: Budapesten a Fitness 2000-nél szerintem nincs jobb ár-érték arányú edzőterem, szuper edzők, jól felszerelt terem és még árban is nagyon kedvező!

  A bloghoz sok sikert továbbra is, nagyon szeretem olvasni! 🙂

  Kedvelés

  1. Köszönöm a hozzászólást! Örülök,hogy tetszik a blog! Szerettem volna ránézni a Fitness 2000 oldalára, de sajnos nem volt megjeleníthető a lap. Ennek ellenére a képek alapján szimpatikus a hely. Köszi az ajánlást!

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s