Betonba zárva

Mindenkinek kell egy hobbi. Vagy akár több is. Még akkor is, ha az ember lánya iszonyatosan elfoglalt és esténként zombi üzemmódban kullog haza bal vállán egy laptop táskával, egyik kacsójában egy örökké megpakolt hatalmas táskával, a másik kezében pedig az aznapi ételvadászatának az eredményével.

Az ilyen napok után is kell a felüdülés. Persze nem minden nap jut idő az olyan világi örömökre, mint a „hobbizás”, de jó, ha van valami, egy apró kis örömforrás, ami ki tud zökkenteni a mindennapok mókuskerekéből. Lehet azt mondani, hogy erre való a televízió. Részben igazat is adok ennek a véleménynek. Nekem is van egy kedvenc sorozatom – félve vallom be, hogy ez a Gerenda Királyok (Timber Kings) –ami teljesen agymosó hatással van rám, és fél nyolctól fél kilencig egy teljesen más dimenzióba kerülök, ha azt nézem. Viszont semmi nem fogható annak az öröméhez, amikor az ember valamit magától alkot, vagy legalábbis aktív részese a saját szórakoztatásának.

Mindig is szerettem kézműveskedni, bár azt nem mondom, hogy egy Martha Stewart lennék. Már csak azért sem, mert számomra a kézműveskedés meg a barkácsolás inkább fellángolás alapú, mint egy életstílus védjegye. Viszont az biztos, hogy időről időre a lelkem igényli, hogy elmerüljek valamiben. Most éppen az aktuális szenvedélyem a betonozás. Igen, betonozok! Eltemetem a problémáimat, egy ridegnek mondott anyagba zárom őket és közben izgalmas ékszereket öntök belőlük. A betonékszereim egy bizonytalansággal és stresszel teli élet nyugalmasabb perceiben készülnek, és arra emlékeztetnek, hogy van élet a munkán túl.

beton11

Az ékszerek alapja egy speciális ékszerbeton, ami annyiban tér el a hagyományos betontól, hogy nem tartalmaz káros anyagokat, kicsit gyorsabban köt és finom szemcséjű. 5 az 1-hez arányban kell vízzel kikeverni, majd tetszőleges formákba önthető.

Ez így elég egyszerűen hangzik, de azért mégsem olyan könnyű a betonozás. Egyrészt a betonpor könnyen száll, akár a ruhánkra, akár a környező tárgyakra, később vízzel érintkezve pedig megköt, így nem árt mindent befedni magunk körül és feláldozható ruhadarabokban kevergetni a betonport. Másrészt érdemes elkerülni a hirtelen mozdulatokat, ha csak nem akarjátok, hogy ide-oda fröccsenjen a beton. (Itt megjegyzem, hogy nekem az első alkalommal még az orrom is betonos volt.)

montázs beton

A beton kiöntése előtt – hacsak nem szilikon formákkal dolgozunk – érdemes kiolajozni az öntésre használt alapokat. Majd jön az egy éjszakás pihentetés. Ezt követi a kedvenc szakaszom, amikor a megszilárdult formák díszíthetővé vállnak. Én általában csillámporokat és körömlakkokat használok a dekoráláshoz, ami nem hangzik valami baromi professzionálisnak, de ha valami működik, akkor….

beton5

Az utolsó simítás pedig az ékszer szerelékek felhelyezése, és egy minimális türelmetlen várakozás után – hogy a ragasztó megszáradjon – már hordhatóak is az ékszerek.

beton12 beton9

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s