A vita 8 stádiuma

Túl nagy az igazságérzetem és túlérzékeny vagyok! Ó anyám, hogy hányszor hallottam már ezt! Nem mondom, hogy nincs igaza a kritikusaimnak, sőt azt tapasztalom, hogy amint kicsit nehezebbé válik az életem, azonnal megszaporodik a körülöttem kialakuló viták mennyisége is, így nem csak túlérzékeny, de egyenesen hangulatember is vagyok.

Mostanában elég nehéz időszakot élek meg, rengeteg munkával, bizonytalansággal és útkereséssel. A feszültségemnek a mértékét pedig jól mutatja, hogy az éves vitamennyiségem statisztikai átlaga lassan a csillagos eget veri. Persze mindennek megvan a jó oldala. Például az, hogy most tudok nektek írni… Na jó, talán nem ez a fő érv. Arra viszont mindenesetre hasznosak voltak a mostani vitáim, hogy még jobban kiismerjem magam. Egyfajta mintát fedeztem fel a vitáimban és azoknak az utóéletében, amit most veletek is szeretnék megosztani.

 1. stádium: Az előszél

Valami nem stimmel. Valaki valami olyasmit tett, vagy mondott, ami nagyon nem tetszett. Először igyekszem szépen rendezni a dolgot, kifejezem a nemtetszésem, megkérem a másik felet az adott helyzet korrigálására… aztán jellemzően nem az a reakció, amire számítok és el is jutunk a második stádiumhoz.

 1. stádium: A vita

Előkerül a lelkem mélyén szunnyadó harci tyúk, aki ha tudja is, hogy vesztes csatába vonul, mégis tollát felborzolva rohan bele a vesztébe.

vitaután

 1. stádium: A duzzogás

Ebben a szakaszban jellemzően újra lejászom magamban a szituációt, de általában úgy, hogy sokkal szellemesebb és csípősebb reakcióim vannak, mint az eredeti helyzetben, és persze mindig én vagyok a vita abszolút és megkérdőjelezhetetlen győztese.

 1. stádium: Egy kis kényszerevés

Hát igen, ez van… Ki nem csinált volna még ilyet?

 1. stádium: A telefonálás

Szerintem ezt a stádiumot se kell nagyon bemutatnom. Néha ki kell beszélni magunkból a rossz érzéseinket, kell a közönség az önsajnálathoz, és nem utolsó sorban szükség van a külső véleményre.

 1. stádium: A zenehallgatás

Ez nálam már a produktív szakasz. Rájövök, hogy nem is olyan sötét a helyzet, mint gondoltam és jöhet a chachacha.

 1. stádium: A tervezés

Egy vita, vagy kellemetlen szituáció sem történik ok nélkül. Meg kell értenem a saját részem a problémából, és megoldást kell találnom arra, hogy hogyan rendezzem a másik féllel a helyzetet. Általában előre lejátszom a beszélgetést, vagy akár annak több lehetséges alternatíváját is, így másnap vagy a következő találkozás esetén felkészülten állok a másik fél elé.

 1. stádium: A békülés

Végül a legjobb szakasz, a békülés következik, amikor egy öleléssel, egy nevetéssel vagy egy puszival a világ súlya esik le a vállamról. Egészen addig, amíg újra nem kezdődik a dolog… 😀

Reklámok

A vita 8 stádiuma” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Nagyon jó úton haladsz. Már felismerted a stádiumokat. Most azt tervezd meg, hogy az 1-es stádiumot hogyan ismerd fel és mivel figyelmeztesd magad, hogy kiszállj ebből az egészből.

  Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s