Konzerv lányok és konzerv srácok

Kinek ne lett volna plátói szerelme tinédzser korában? Szerintem nem sokan vannak, akik nem éltek meg legalább egy be nem teljesült gyerekszerelmet annak minden izgalmával és gyötrelmével. Nincs is ebben semmi rossz, szerintem ez is egy olyan élmény, ami hozzásegítheti az embereket az érzelmi érettségük fejlesztéséhez. Olyan tanulságokkal járnak a plátói szerelmek, amik talán megkönnyítik a felnőtt életet. Hiszen, ha egyszer megégetted magad, akkor nem nyúlsz megint a tűzbe, nem igaz? Vagy mégis…

Mi van akkor, ha valaki felnőtt fejjel fut bele egy igazán soha be nem teljesülő szerelembe? Tartalék barát/barátnő lesz, akire az önző másik úgy gondol, mint egy jól felhalmozott biztonsági készletre a konyhapolcon, vagy mint egy kidobásra ugyan nem ítélt, de nem igazán preferált ruhadarabra, ami csak azért nem kerül kukába, mert ott az esély, hogy talán majd egyszer előkerül egy szűkösebb napon a szekrény aljából.

Ennek a cikknek nem célja a kesergés, bár egyértelmű, ha már a témával foglalkozok, akkor én is megéltem hasonló élményeket. Ültem már a kispolcon, vagy a szekrény aljában arra a napra várva, amikor a másik félben végre megmozdul valami, végre észhez tér és kialakulhat köztünk egy normális kapcsolat. Annyi a szerencsém, hogy nem ültem az örökkévalóságig azon a bizonyos polcon, mert bizony az én életemnek is megvan a maga szavatossága és nem akartam úgy járni, mint egy elfelejtett 2010-es babkonzerv, amit a 2015-ös nagy konyhai kiselejtezésnél undorodva dobnak ki. Ennyit rólam és akkor most jöjjön a cikk igazi lényege.

Miért várunk és miért váratnak?

Mindig is foglalkoztatott a gondolat, hogy okos, értelmes nők és férfiak miért mennek bele egy sokszor évekig tartó lelki szadizásba. Miért vártam? És te kedves olvasóm, aki ezekben a sorokban magadra ismertél, te miért vártál, vagy miért vársz akár most is? Nem tudjuk, hogy rossz úton járunk? Talán nem ismerjük fel az intő jeleket? Dehogynem! Csak valahogy ott van az a fránya remény, az a kis idealista csitri a fejünkben, aki kitartóan azt mantrázza, hogy megéri várni. Mi meg még akkor is hiszünk ennek a kis gyenge hangnak, ha már akár száz olyan ellenpéldát láttunk, ami azt bizonyította, hogy nem éri meg várni. Mert bizony, ameddig vár az ember, addig sok mindent elszalaszt az életéből, egy másik szerelem lehetőségéről, jobb munkáról, új utakról, talán nagyobb boldogságról mond le, mint amire éppen várakozik.

Tehát szerintem a remény miatt várunk. Na, de miért váratnak meg? Figyelmetlenségből, érdektelenségből, kényelemből, a témával kapcsolatos kényelmetlenségből vagy számításból fakad a várakoztatás? Erre nincs konkrét válaszom, hiszen mindenkinek egyéni motivációja lehet, mégis egy dolog közös ezekben az esetekben, méghozzá az, hogy a várakoztatók a legtöbb esetben kifejezetten önzőek. Önzőek, mert hagyják, de még több esetben generálják, hogy a másik felüljön arra a képzeletbeli kis konyhapolcra, ahol majd a szebb napokat várja, sőt olyan is előfordul, hogy ők pakolják fel a másik felet néhány ígérettel, kedves szóval meg egy távolról meglengetett mézes madzaggal. Nekik jó, hiszen élhetik az életüket, de tudják, hogy a konyhában ott várja őket a biztonsági tartalék, és elég, ha nagyritkán letörlik a port a konzervről.

Bárcsak pozitívabb hangvételű lett volna ez a bejegyzés, de néha ilyesmiről is beszélni kell, nem igaz? Mert sajnos sokan vagyunk, voltunk és leszünk is konzervek. Valahogy ilyen az élet, ezt a stádiumot is meg kell járni egyszer-kétszer. Csak arra figyeljetek, hogy ne ücsörögjetek sokáig egy önző ember konyhapolcán, másszatok le minél előbb, hogy ne szalasszátok el az életet!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s