Ki számít plus size-nak?

Van egy jól meghúzható határ – felfelé, és lefelé – arra vonatkozóan, hogy ki plus size-os és ki nem. Furcsa dolog ez. Egy ideig azt gondoltam, hogy nem kell erről beszélni, de egyre inkább érzem a téma szükségességét.

A plus size ugyanúgy egy címke, mint mondjuk a kövér, a sovány, a csinos, a csúnya, vagy bármelyik más jelző. Vannak címkék, amiket mások aggatnak ránk. Ez ellen sokat nem feltétlenül tehetünk. A legokosabb az, ha az igazságtalannak ítélt, és nekünk nem tetsző címkékkel nem foglalkozunk, de hacsak nem változunk meg gyökeresen, akkor ez a maximum, amit a ránk akasztott címke ellen tehetünk, hiszen mások véleményét megváltoztatni sok esetben nem lehet.

Vannak viszont olyan címkék, amiket magunknak választunk. Címkékre szükség van! Ezek azok a dolgok, amik segítenek nekünk abban, hogy elhelyezzük magunkat valahol a spektrumban. Ezekkel definiáljuk magunkat, meghatározzuk velük a személyiségünket, vagy a kinézetünket.

A plus size kifejezés is tipikusan egy ilyen címke. Szerintem a teltebb hölgyek szeretik ezt a címkét, maguk választják és túlnyomó többségben jó érzéssel viselik azt. Az egyik kedves olvasóm fogalmazta meg ezt a dolgot a legjobban. Ezt mondta: „Tudod Bogi, én szeretem a plus size kifejezést. A kövér szó olyan durva, a duci idióta, a túlsúlyos meg steril és hivatalos. A plus size kifejezésben viszont van méltóság! Olyan boldog vagyok, hogy végre van egy szó, amivel körbe tudom magam írni.”.

Én is hasonlóan érzek. Nekem személy szerint nincs semmi bajom a kövér szóval. Tudom, hogy az vagyok, szembenéztem a dologgal, és a régen tabunak számító kifejezést beépítettem az életembe. Ettől függetlenül sokkal jobban szeretem a plus size jelzőt. Valahogy van a szónak egy pozitív kicsengése, tényleg van benne méltóság is, nem sértő és egy életérzést közvetít.

Ezért is szomorít el, ha valahol azt olvasom, vagy hallom, hogy ennek a kifejezésnek a használatát nem mindenki érdemli meg. Mert például van, aki szerint bizonyos súly felett ez a kategória megszűnik létezni.

Én ezzel nem értek egyet! A plus size címke mindenkié! 42-es, de akár 56-os mérettel is mondhatja magáról bárki azt, hogy ő plus size-os. El kell fogadni, hogy ez egy tág fogalom, amibe rengeteg nő, rengeteg testalkat és testfelépítés beletartozik. A homokóra alkatú telt szépségek, a popsi királynők, a pocakra gyúrók, a vékony és a pufi arcú nők egyaránt birtokolják ezt a kifejezést!

Ne akarjunk elvenni egy ilyen – végre – pozitív címkét egymástól, és ne hagyjuk, hogy egyes negatív vélemények megfosszanak minket, egy olyan dologtól, amivel büszkén tudjuk meghatározni magunkat!
A plus size igenis egy életérzése, ami mindenkinek jár!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s