Tökéletes egészség

Azzal, hogy kicsit megváltozott a kommunikáció a plus size témával kapcsolatban, tényleg sok pozitív dolog jár együtt. Nagyobb öntudat, kevesebb szégyenérzet, több ruha, ez csak pár pozitív hozadéka a változásnak. Örülök, hogy elindult valami. Kicsit könnyebb lett az életem és talán ezzel nem vagyok egyedül. Viszont felmerült bennem a kérdés, hogy van-e negatív hatása annak, hogy a tabunak számító túlsúlyból egy sokkal nagyobb nyilvánosságot elérő, időnként mások számára is érthetőbb, és talán jobban elfogadható dolgot csinálunk.

Még ha igazán nagy negatívumot nem is fedeztem fel, egy gondolat mégis szöget ütött bennem. Olyan, mintha most a 21. században a tökéletesen egészséges túlsúlyosok korszakát élnénk. Mit is jelent ez? Azt, hogy ha valaki a túlsúlyról kommunikál manapság, akkor szinte kivétel nélkül kiemeli, hogy mennyire fontos az egészséges életmód, hogy ő maga milyen helyesen táplálkozik, és hogy mennyire sokat mozog. Ritka az a blogger, újságíró, vagy videó blogger, aki nem lépi meg ezt a klisét. Ez alól pedig én sem vagyok kivétel.

Sokszor érik a plus size témában tevékenykedőket olyan vádak, mint például, hogy rossz hatással vannak a többi túlsúlyos emberre. Sokan úgy gondolják, hogy azért, mert valaki elégedett magával a plusz kilóival együtt is, és ne adj isten, ezt másoknak is megmutatja, azzal arra ösztönzi a többi sorstársát, hogy ne változzanak.

Persze ez egy hatalmas butaság, viszont ezt megérttetni azokkal, akikben eleve felmerült ez a gondolat, elég nehéz, ha nem lehetetlen. Így tudatosan, vagy tudat alatt itt jöhet képbe a védekezés. Védekezünk, mert a kritika fáj, mert baromi nehéz olyan hozzászólásokkal szembesülni, ami az ember egész addigi tevékenységének a helyességét megkérdőjelezi, vagy úgy egyáltalán a méltóságteljes élethez való jogát. Az egészséges életmódot használjuk páncélnak, mert erre már nehezebb reagálni a trolloknak, meg amúgy is most ez divat lett.

Na, de mi a valóság? A valóság az, hogy a plus size-os emberek is valóban csak emberek. Van, hogy megkívánjuk a sütit, vagy a csokit. Van, hogy nem esik olyan jól a konditeremben izzadni, sőt olyan is előfordulhat, hogy hetek telnek el mozgás nélkül, mert kimaradt egy alkalom, aztán valahogy egy következő is, meg még egy. Ettől viszont nem érünk kevesebbet.

Tényleg fontos az egészséges életmód, ne értsétek félre a mondanivalóm. Nem akarok senkit arra ösztönözni, hogy éljen egészségtelenül. Én is igyekszem a „jó úton” menetelni. Sőt, továbbra is fogok ilyesmiről írni, ha például kipróbálok egy érdekes fogyókúrát, vagy egy új mozgásformát, akkor azt veletek is szívesen megosztom, de nem azért fogok erről írni, mert ez a társadalmi elvárás, hanem azért, mert örömömet lelem a dologban.

Azt gondolom, hogy mindenkinek a saját felelőssége, hogy gondoskodjon a testéről és odafigyeljen az egészségére. Egy valaki kérheti számon az emberen, hogy mi a helyzet egészség fronton, mégpedig saját maga. Na jó, az orvosok is, meg van az a közeg, ahol ez fontos téma lehet, például a család körében. Viszont nem kell hagyni, hogy idegenek ilyen szinten áskálódjanak az életünkben. Számomra nagyon dühítő, hogy az egészség kérdését ilyen csúnyán kihasználják manapság a netes trollok. Nem érzem azt, hogy egy idegen ember felé lenne elszámolni valóm, vagy azt, hogy rajtam kívül bárkinek az életét befolyásolná az, hogy milyen a koleszterinszintem. A legfontosabb pedig az, hogy nem gondolom, hogy akár a saját, akár mások megítélésének az alapja lehetne az egészségesség.

Fontos, hogy jól éljünk testileg és lelkileg is! Fontos az egészséges életmód! Fontos a mozgás, és fontos, hogy jó minőségű alapanyagokat fogyasztva helyesen táplálkozzunk! Viszont a legfontosabb, hogy mindezt magunkért tegyük!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s