Rossz szokások az étkezésben

Szerintem helyesen táplálkozni nehéz. Ennie mindenkinek kell, még akkor is, ha fogyókúrázik az ember. Szóval az étkezés nem egy kikerülhető dolog. Nem olyan, mint a cigizés. Ha le akarsz szokni a cigiről, akkor nem gyújtasz rá. Persze ez sem ilyen egyszerű, mert ott van a kísértés, meg a stresszhelyzetek, lehetne sorolni a végtelenségig. De alapvetően a dolog mechanizmusa az, hogy nem veszel több cigit, elhatározod, hogy nem gyújtasz rá többet, és ellenállsz.

A fogyózásnál nem ilyen élesek a határok, és pont ezért nehéz a dolog. Nincs egy egységesen megállapított jó megoldás arra, hogy mit és mennyit szabad enni. Annyiféle diéta van, mindegyik tilt valamit, és jellemzően a legtöbb más és más dolgot enged enni. Rengeteg a kísértés, gyakorlatilag az élet minden területén körülveszi az embert a kaja, szóval a helyes és tudatos étkezéshez rengeteg elszántságra, kitartásra és egy jól felépített rendszerre van szükség.

Ebben a bejegyzésben nem fogom megváltani a világot. Nincs tuti tippem arra, hogy lehet egy ilyen jól működő rendszert kiépíteni, és hogyan lehet sziklaszilárd következetességgel fogyókúrázni. Ha lenne, akkor már egy kisebb fenék gazdája lennék. Ez a bejegyzés inkább egy vallomás, amiben arról írok, hogy én milyen hibákat követek, illetve követtem el az étkezésem során, és hogy hol csúsztak már el a fogyókúra projektjeim.

A most az egyszerek
food-fashion-sketches-gretchen-roehrs-4
Az összes eddigi fogyókúrám legnagyobb gyilkosai azok a bizonyos „most az egyszer” felkiáltások voltak. Hónapok munkáját tudom ilyenkor felrúgni. Hazamegyek a szüleimhez, és nincs semmi olyan ennivaló, amit én is megehetnék vacsorára. Ó nem baj, most az egyszer eszek kenyeret. Na, de igazából a kaja helyzet reggelre sem változik, szóval már akkor minden mindegy alapon megint megeszek egy szelet kenyeret. Aztán az ebéd is olyan jól néz ki, csak az a baj, hogy tele van szénhidráttal. Aztán rájövök, hogy az egész hetem munkáját tönkrevágtam ezzel a három étkezéssel. Persze ilyenkor még van visszaút, de mikor az ember kísértésbe esett, utána sokkal nehezebb az extrudált rudat rágcsálni, mint korábban. Aztán jön még egy most az egyszer, meg még egy, és lassan azt veszem észre, hogy a reggeli gyümölcs helyett egy kakaós csigával a kezemben vigyorgok. Olyan ez, mint amikor a farkas be akart menni a kecskegidák lakásába. Először csak a mancsát dugta be, aztán jött a hamm-hamm.

Veszedelmes viszonyok
food-fashion-sketches-gretchen-roehrs-13
Gyerekkorom egyik meghatározó eledele a cukros tejfölös fehérkenyér volt. Most már nem tudom elképzelni, hogy megenném ezt a kombinációt, viszont a fehér kenyeret még mindig nem tudtam teljesen kiiktatni az életemből. Ma már annyiféle kenyeret lehet kapni, köztük sok egészségeset is, viszont én ki nem állhatom a teljes kiőrlésű, magvas borzalmakat. Mivel tudom, hogy a fehér kenyér nem túl fogyókúra barát étel, ezért amennyire lehet, mellőzöm a fogyasztását. Inkább kerülöm az összes olyan ételt, amihez valamilyen kenyérféle dukálna. Viszont a „most az egyszer” típusú pillanataimban még mindig vissza-vissza térek a régi szénhidrát gazdag barátomhoz.

Uncsi van
food-fashion-sketches-gretchen-roehrs-12
Nem gondolom, hogy túl sokat ennék. Nem is eszem normál esetben keveset, szerintem olyan átlagos mennyiségű ételt fogyasztok el minden nap. Ha sok dolgom van, akkor ez a mennyiség jelentősen csökken, mert előfordul, hogy el is felejtek enni. Ez sem jó dolog, az viszont még ennél is rosszabb, hogy ha unatkozok, ugyanis ilyenkor meg képes vagyok mindenféle szemetet összezabálni.

Csoki nélkül nem megy
food-fashion-sketches-gretchen-roehrs-7
Ezen szerintem nem is kell sokat magyaráznom. Egyszerűen vannak olyan napok, amikor olyan, mintha a világ összeesküdött volna az ember ellen, és csoki nélkül nem megy.

Azok a bizonyos nehéz napok
food-fashion-sketches-gretchen-roehrs-5
Nem tudom, hogy nálatok ez hogy megy, de én a menzeszem előtt közvetlenül, vagy a menzeszem alatt egy-egy napra átalakulok valamiféle kajakövetelő óriás csecsemővé. Ha pedig nem jutok valami ennivalóhoz viszonylag gyorsan, akkor beáll a vérfarkas állapot. Hiába igyekszem normálisan enni ezeken a napokon is, egyszerűen többet eszek, mint szoktam, mert kb. 2 óránként farkaséhes leszek.

Ezek voltak az én étkezési bűneim. Ilyen formában még sosem foglaltam össze magamnak sem, hogy milyen hibákat követek el, ha az evésről van szó. Lehet, hogy ez is segíteni fog abban, hogy most tiszta lappal kezdve elkerüljem ezeket a hibákat.

Remélem, hogy tetszettek a cikkhez kapcsolódó illusztrációk is, amelyeket egy Shamekh Bluwi nevű tehetséges művész készített.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s