A plus size közösség ikonikus szereplői

Itt ülök a laptopom előtt. Zárva a szobaajtó, az ablak sincs nyitva, mégis azt érzem, hogy egy enyhe fuvallat simogatja az arcom. Ez a változás szele! Ma már más a világ, mint néhány évvel ezelőtt. Egyre több büszke plus size-os nő tud felülemelkedni a túlsúllyal szembeni előítéleteken. Érdemben tudunk plus size divatról beszélni, olyan témákat feszegetünk nap, mint nap, amik sokáig tabunak számítottak, és a médiában is előbukkan egy-egy tehetséges plus size-os énekesnő, vagy színésznő.

Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs hova fejlődni. Még mindig nem gondolom, hogy egy elfogadó társadalomban élnénk, ahol tisztelettel tudunk kezelni minden embert, viszont a plus size közösség hangja egyre erősebb. Ez az a hang, ami nekem is sokat segít abban, hogy szeretni és tisztelni tudjam magam, és ezt a környezetemtől is elvárjam. Az erős hang nem egy embertől származik, a plus size közösség minden tagja együtt teremti meg azt.
Ebben a bejegyzésben néhány ikonikus figurát szeretnék nektek bemutatni, akik sokat tettek azért, hogy megváltozzon a kommunikáció a plus size témával kapcsolatban, és akikre érdemes odafigyelni, mert hatalmas inspirációt jelenthetnek.

Adele

Adele

Ugyan Adele rengeteget fogyott az elmúlt években, de a karrierje kezdetén, sőt az első igazán nagy sikerei bezsebelésekor is rendesen volt rajta mit fogni. Kapott is ezért szegény hideget, meleget. A szakma nem tudta elviselni, hogy egy tehetséges, de duci lány aratja le a babérokat. Emellett pedig a közvélemény sem kímélte Adele-t. Emlékeztek még Adele „Rolling in the deep” című számára? Az emberek nagy előszeretettel csináltak viccet ebből a dalból, és a címét módosították arra, hogy „Rolling in the deep fried chicken”, ami magyarul körülbelül annyit tesz, hogy „Hempergek a rántott csirkék között”. Gonosz, nem igaz? Őt viszont mindez nem érdekelte, menetelt tovább a siker útján, a kitartásának pedig meglett az eredménye.

adele2

Rebel Wilson, Amber Riley és Melissa McCarty

RAM

Mi a hasonlóság Rebel, Amber és Melissa között? Mindhárman csodaszép és büszke plus size-os nők, akik megtalálták a helyüket a filmipar néha kissé kegyetlen világában. Ugyan a három színésznő stílusa jelentősen eltérő, mégis mindannyian bebizonyították, hogy a tehetség nem a súlytól függ. Sőt mindhárman görbe tükröt is mutatnak a társadalomnak néhanapján. A képen például Rebel Wilson a Victoria’s Secret angyalait figurázza ki.

Rebel

Tess Holliday

longform-original-31918-1431640683-27

(Az igazság az, hogy kövér vagyok. Ez egy szó. Egy melléknév. És nem érdekel.)

Tess tipikusan olyan média szereplő, akivel szemben kevesen tudnak semlegesek maradni. Az emberek egy része nagyon szereti a plus size-os modellt, mások pedig ki nem állhatják őt, és folyamatosan támadják. Én az első tábort erősítem, mivel számomra Tess egy igazi erőt adó példakép. Megmutatta nekem, hogy önmagunk szeretete nincs mérethez kötve. Sőt túlsúlyos emberek millióinak mutatta meg ugyanezt. Viszont a jelentősége nem csak erre terjed ki. Alapvető változást hozott a modell világ plus size ágazatába, felborította a szabályokat azzal kapcsolatban, hogy kiből lehet egy-egy ismert ruhamárka arca, és hogy kell kinéznie egy plus size modellnek. Ezért pedig szerintem mindenképpen jár neki az elismerés!

Nicolette Mason

Nicolette-Mason_3074236a

Nicolette 2008 óta aktív formálója a plus size közösségnek. Karrierjét bloggerként kezdte, amit érdekes sajtó-együttműködések követtek. Dolgozott már például az olasz Vouge és Glamour magazinnal, jelenleg pedig az amerikai Marie Claire szerkesztőjeként tevékenykedik, ami azért valljuk be, hogy nem semmi. Tavasszal pedig saját plus size kollekcióval rukkol elő a bloggerina, amit már személy szerint nagyon várok, mivel Nicolette a divat területén is otthonosan mozog, a szettjei pedig igazi inspirációt jelentenek a számomra.

Chastity Garner, Sarah Sapora, Marie Southard Ospina

bloggerek

Sarah, Chastity és Marie is plus size bloggerek. Chastity remek divat inspirációkat ad nap mint nap az olvasóinak, és bebizonyította, hogy a nagy popsi, meg a széles csípő nem lehet akadály, ha az öltözködésről van szó. Sarah szintén divat blogger, az egyik specialitása pedig az, hogy az ismert emberek settjeinek bemutatja a plus size változatát, illetve nagyon mély és személyes témákat boncolgat a blogján. Ritkán találkozni olyan őszinte hangvételű bejegyzésekkel, mint amik tőle származnak. Marie pedig az egyik legszenvedélyesebb pozitív testkép aktivista napjainkban, akinek az írásai nők millióra vannak nagy hatással.

Gabourey Sidibe

Gabourey-S-confidence-quote-inside-image

(Az emberek gyakran kérdezik tőlem, hogy honnan jön az önbizalmam. Belőlem ered. Egy nap elhatároztam, hogy szép vagyok, és úgy kezdetem el az életemet élni, mint egy szép lány. Az önbizalomnak semmi köze nincs ahhoz, hogy a világ hogyan tekint rád. Az számít, hogy te hogy látod magadat.)

A sort Gabourey Sidibe-vel zárom. Gabby egy amerikai színésznő, aki egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Sokan akarták eltéríteni a színészi pályától, főként azzal az indokkal, hogy ő nem elég szép, vagy csinos az ilyen munkához. Viszont Gabby nem adta fel! Először a Boldogság ára című drámában láthattuk 2009-ben a színésznőt, azóta pedig folyamatosan jelen van a sorozatok és mozifilmek világában.

Ez a lista nem teljes, de mivel nem szerettem volna top 100-as összeállítást készíteni, ezért most csak erre a néhány számomra fontos hölgyre szorítkoztam. Rengeteg különleges plus size-os nő él és mozog a nagyvilágban, akiket nem említettem meg, és akiknek ugyanúgy jár az ikon jelző, a hazai példaképekről már nem is beszélve. Valójában egyébként nekem minden magát büszkén vállaló plus size-os hölgy ikonnak számít, akikre érdemes felnézni, mert ők, illetve mi változtatjuk meg a világot, azzal, hogy fityiszt mutatunk a negatív hangoknak, és boldogan éljük az életünket!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s