Barbie sztori. Gyerekjáték, vagy komoly erkölcsi dilemma?

Nem gondoltam volna, hogy egyszer még majd izgatni fog a Barbie babák témája, arra meg pláne nem számítottam, hogy cikket írok róluk, de van az a labda, amit le kell csapni, így most megosztom veletek a véleményem a Barbie sztorival kapcsolatban.

A legtöbben már biztosan hallottatok róla, hogy nagy változások következtek be a Barbie babák háza táján. Nehéz is lett volna erről nem hallani, hiszen egy ideig még a csapból is ez a hír folyt. Ami egyébként érthető is, hiszen több, mint 50 év hagyományát rúgta fel a Barbie babák készítéséért felelős vállalat vezetése azzal, hogy némi diverzifikációt csempésznek az eddig egyhangúan azonos babák világába. Három új forma – magas, gömbölyű és alacsony -, új hajszínek és bőrszínek. A Barbie világa sosem volt még ilyen színes. Azt gondolná az ember, hogy ez egy olyan jó hír, aminek mindenki örülni fog, de alapvetően a változás – még ha szükséges is – mindig nehéz, így az új babák fogadtatása is elég vegyes.

A Barbie babákat az utóbbi évtizedekben elég komoly támadások érték. Sokak szerint irreális testképet sugároznak a babák, sőt ha egy valódi nő olyan arányokkal rendelkezne, mint ezek a babák, akkor gyakorlatilag diszfunkcionális lenne a teste. Persze a babák forgalmazója mindig azzal védekezett, hogy a Barbie nem egy valós nőt testesít meg, a méretei és kialakítása a gyerekekhez igazodik, aránytalansága teszi lehetővé a könnyebb öltöztethetőséget.
pMAT1-19728387enh-z6
Ez egész logikus érv, mégis valahogy nekem sántít a dolog, és ezzel sokan voltak még így. A diverzifikáció iránti igény abban is megmutatkozott, hogy csak az utóbbi években számtalan realisztikus Barbie készült el és került kis szériában a piacra. Persze ezek nem az eredeti Barbie babák voltak, és azt is kétlem, hogy az eredeti babákon valaha megjelennek olyan „szépséghibák”, mint például a narancsbőr, vagy a striák, de az biztos, hogy a társadalmi nyomás, a csökkenő értékesítés és a folyamatos útkeresés hatására ma már a hagyományos Barbie sem a régi.

Vannak, akik üdvözítik a változást. Ahogy nézegettem az emberek hozzászólásait, nekem úgy tűnik, hogy talán ők vannak többségben, de azért vannak negatív hangok is.

Sokakban felmerült a kérdés, hogy miért volt egyáltalán szükség a változásra, illetve vannak, akik úgy vélekednek, hogy az új típusú babák inkább a felnőttek lelkét ápolják, a gyerekeknek viszont gyakorlatilag mindegy, hogy mivel játszanak.

Őszintén szólva először ezzel én is egyetértettem, mármint azzal, hogy nekünk felnőtteknek többet jelentenek a realisztikus(abb) testképet ábrázoló babák, mint a gyerekeknek. Belegondoltam, hogy én gyerekkoromban mit éreztem, amikor a Barbie babáimmal játszottam, és arra jutottam, hogy sosem volt bennem rossz érzés, amikor a babákra néztem. Nem gondoltam azt, hogy kevesebb lennék, mert nincs tökéletes hajam, meg iszonyatosan vékony lábaim. Viszont ez csak az első, nagyon kezdetleges gondolatom volt a témával kapcsolatban.

Akkor jöttem rá, hogy valami gáz van az elméletemmel, amikor farkasszemet néztem a „curvy” vagy más szóval a gömbölyded babával, és az volt az első gondolatom, hogy „Jujj, ez nem normális. Ez nem a normális baba.” Aztán pedig feltettem magamnak a kérdést, hogy épeszű vagyok-e. Furcsának tartom azt a babát, ami elvileg a normális nőt ábrázolja. Pont én? Én, aki azért járatja a száját, mert szeretné, ha minél többen pozitívan látnák magukat? Én, aki egy ember esetében sose tenne olyan negatív megállapítást, mint amit a „curvy” babával szemben tettem?
1104jó
Lehet, hogy gyerekként nem éltem meg törést amiatt, hogy a babáim nádszál karcsúak voltak, felnőttként pedig rájöttem, hogy nem ilyen egy igazi nő, sőt nincs is képlet arra, hogy milyen az igazi nő, de az biztos, hogy ezek a kis ufó alkatú szőke ciklonok befolyásolták a világnézetem, és nem jó irányba. Szóval szerintem a kritikusoknak nincs igazuk. Egyelőre nekünk felnőtteknek nagy szám az, hogy új babák jelentek meg, de a hatását a dolognak nem mi, hanem a következő generációk fogják érezni.

Érdekesség még a témával kapcsolatban az, hogy bizonyos felmérések szerint a kislányok körében gyakran előfordul, hogy elcsúfítják a hagyományos Barbie babáikat. Levágják a babák haját, leszedik a fejüket stb. Viták folynak azzal kapcsolatban, hogy ez miért van. A fiú gyerekeknél is előfordul, hogy elrontják a játékaikat, van valamiféle öröm a „pusztításban”, és ezt gyerekként meg kell tapasztalni, de sokan a babák megrongálását inkább annak tulajdonítják, hogy a kislányok tudat alatt küzdenek a rájuk erőszakolt nemi szerep ellen. Nekem ez az a pont, amitől kezdve kicsit túldimenzionáltá és túlbonyolítottá vált ez a probléma. Nem tudom, hogy mi az igazság. Nem vagyok pszichológus, és nem értek a gyerekek lelkivilágához, igazából néha még a sajátomhoz sem. Azt viszont meg kell vallanom, hogy én is, és amennyire jól emlékszem, az unokatestvérem is csináltunk hasonló dolgokat, így nem tudom teljesen elvetni a korábban leírt feltételezést sem.

Vannak, akik azért elégedetlenkednek, mert úgy érzik, hogy mostantól a hagyományos babák, – amik persze továbbra is forgalomban lesznek-, számítanak majd a „normálisnak”, az alternatív változatok pedig így kapnak egyfajta „nem normális” típusú negatív színezetet. Mások szerint a „curvy” babák valójában egy egészséges női testet ábrázolnak, és ha tényleg gömbölyded babákkal akar előállni a forgalmazó cég, akkor annak nem így kellene kinéznie.

Szóval azt nem lehet mondani, hogy zökkenőmentes lesz az új babák jövője. Viszont minden kritika ellenére nagy lépés ez, és abban is biztos vagyok, hogy ez csak a kezdet, ahol rengeteg lehetőség van a fejlesztésre. Egy szó, mint száz, szerintem nagy szükség volt ezekre az új babákra, és örülök neki, hogy például majd az én gyerekem ilyenekkel is játszhat.

CZzsnAyUcAAsdIJ.jpg large

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s