Fogadalmak

Mindig is utáltam a szilvesztert! Vagyis ez így teljesen nem igaz. Gyerekként nagyon szerettem ezt a napot, és mindig arra vágytam, hogy majd elmegyek bulizni, mint a nagyok. Aztán „nagy” lettem, és végre én is belevethettem magam a szórakozásba, viszont valahogy minden szilveszteri buli rosszul sült el. Egy ideje már nem is igazán járok szilveszterezni, így nagyjából békésen telnek az óév búcsúztatásaim, viszont egy dolog elől nem tudok menekülni, ezek pedig a fogadalmak.

Értem én, hogy miért jó apropó a szilveszter arra, hogy világmegváltó terveket szövögessen az ember. Jobbak, boldogabbak, és sikeresebbek akarunk lenni, mint az előző évben. Csak éppen az a baj, hogy a nagyszabású terveket nehéz kivitelezni. Ezért van az, hogy január 20-ra a fogadalmaink jelentős részét megszegjük. Statisztikáim nincsenek a dologról, de a saját tapasztalataim, és a környezetemben látottak alapján tényleg úgy gondolom, hogy a legtöbb fogadalom csak egy alkoholgőzös pillanatban tűnik megvalósíthatónak.

Én eddig általában a két véglet között mozogtam a fogadalmak terén. Vagy semmit nem fogadtam meg, vagy olyan dolgokat tűztem ki magam elé, aminek a megvalósítása még évekkel később is csak döcögősen menne. Idén viszont úgy döntöttem, hogy egy más megközelítést fogok alkalmazni. Élhető, kis lépésekben is megvalósítható célokat tűzök ki, amik nem fojtanak meg út közben.

Szerintem a jó fogadalmakra a következő dolgok jellemzőek:
• reálisak,
• a megvalósulásuk nem függ külső tényezőktől,
• pontosan megfogalmazattak,
• motiválóak,
• mások előtt is felvállalhatóak, így tudunk róluk beszélni is, ami tovább növeli a megvalósulás esélyét.

Mivel idén tényleg nem szeretnék csak a levegőbe beszélni, ezért elárulom nektek, hogy miket fogadtam meg a következő évre vonatkozóan, és azt is megmutatom, hogy szerintem mik lennének a hibás fogadalmaim.

1. Minden hónapban félreteszek 20.000 forintot, amiből az év végén tudok venni valami olyasmit, amit amúgy nem engedhetnék meg magamnak, vagy kicsit tovább spórolok, és két év múlva veszek egy autót. (A helytelen változat: „Jövőre veszek egy kocsiiiiiiit!” vagy „Most már aztán megtanulok végre spórolni, mert ez nem állapot!”)
2. Leadok 2 ruhaméretet! Hetente kétszer, háromszor sportolok, és még jobban odafigyelek arra, hogy mi eszek. (A helytelen változat: „Soha többé nem szegem meg a paleo diétámat!”, „Heti négy kondi, és kész!”, „Megutálom a csokit!”, „38-as lesz az új méretem.”)
3. Minden hónapban kipróbálok legalább egy új dolgot, legyen az akár egy táncóra, egy jóga óra, vagy egy rajz tanfolyam. (A helytelen változat: „Jövőre várnak az extrém sportok!”)
4. Tovább folytatom az írást egészen addig, amíg örömet okoz. Megpróbálok fejlődni, egyre jobbakat írni, és egyre több helyen megjelenni. (A helytelen változat: „2016 decemberére én leszek az ország egyik legismertebb bloggere, és megjelenik az első könyvem, ami persze azonnal best seller is lesz.”)

Lenne még mit megfogadni, de úgy vagyok vele, hogy a többi dolog majd év közben alakul. Amit viszont megfogadtam, azt szeretném megvalósítani jövőre. Ti mit szeretnétek megfogadni, és hogy tervezitek a megvalósítást?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s