Respect everybody and every body

Mit is jelent ez? Ha szó szerint szeretném lefordítani, akkor azt, hogy „Tisztelj mindenkit, és minden testet”. Ez elég hülyén hangzik, a helyes fordítás inkább az, hogy: „Tisztelj minden embert, és tiszteld mások testét is” – beleértve a sajátodat is.

Szerintem ez a mondat lehetne a „body positive” mozgalom mottója. A pozitív testkép mozgalom nemzetközi szinten egyre nagyobb teret nyer, viszont sajnálattal tapasztalom azt, hogy nálunk még gyerekcipőben jár a dolog. Persze még az egész mozgalom új keletű, így külföldön is van ezzel szemben még némi fogalomzavar. A kedvenc esetem az volt, amikor az Istagramon egy „#bodypositive”-et tettem a képem alá, majd mikor a legjobb barátnőm látta ezt a hashtag-et, akkor megnézte, hogy még milyen képeket töltenek fel hozzá, és az első, amit a keresése eredményeként megpillantott, az egy hatalmas pénisz volt.

Na, hát azóta nem használom a „#bodypositive”-et, de a pozitív testkép mozgalomban még mindig hiszek, és bízok benne, hogy egyszer majd – ha nem is mindenki – de sokan megértik, hogy miről is ez a mozgalom, és azt is, hogy miért fontos.

Minden mozgalomnak megvannak az induló lépései, így ez a cikk azért született meg, hogy kicsit ráhangoljalak titeket erre a témára, és hogy egyáltalán megmutassam, hogy miről is szól a pozitív testkép mozgalom az én olvasatomban.

Az alapfeltevése a pozitív testkép mozgalomnak az, hogy nincsenek rossz testek. Csak testek vannak, és ezeket nem feltétlenül kell minősíteni. Szerintem nehéz is megállapítani, hogy mi számít rossznak, vagy jónak, ha más emberek testéről, és megjelenéséről beszélünk. Olyan sokfélék vagyunk, annyi különböző alkat, forma, arc és stílus köszön ránk vissza, ha például szétnézünk az utcán. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó dolog, olyasmi, amiért hálásnak kellene lennünk, nem pedig minősíteni egymást, vagy magunkat. Ami persze nem azt jelenti, hogy nem lehet az embernek ízlése. Mindenkinek joga van eldönteni, hogy mi tetszik, vagy nem tetszik számára másokon, vagy éppen saját magán. A dolog kulcsa az, hogy a saját értékítéletünknek kellene meghatároznia az ízlésünket, és nem pedig annak, hogy mit diktál a média.

Ha már ilyen sokfélék vagyunk, akkor miért van az, hogy szinte kivétel nélkül csak egy bizonyos ember típus jelenik meg a képernyőkön, meg az újságokban? Értem én, hogy a szép dolgok mindig jobban eladhatóak. A termékeknek kell a csillogó csomagolás, a médiának meg kellenek tökéletes emberek. Mi meg szívesen nézzük a szép embereket, csak éppen a sok tökéletesség túlzott elvásásokat generál magunkkal, és másokkal szemben. Elfelejtjük, hogy a valóság nem ilyen, vagy legalábbis sokszor azt gondoljuk, hogy a valóság rosszabb, mint amit mondjuk a televízióban, vagy a magazinokban látunk. Én erre már kicsit ráuntam, így nagyon tudok örülni, ha egy „tökéletlen” embert láthatok a médiában, akkor meg még boldogabb lennék, ha ez a jelenség nem lenne olyan ritka, mit a fehér holló.

montázsbp

A másik fontos dolog a pozitív testkép mozgalommal kapcsolatban az az, hogy bár fontos, hogy legyen saját ízlésünk, és ez alapján előfordulhat, hogy valaki nem tetszik nekünk, mégsem kell értékítéletet mondani a másik felett, vagy nyilvánosan megszégyeníteni a teste miatt. Hagyjuk, hogy mindenki szégyenérzet nélkül élhessen a saját bőrében!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s