Kedves Divatipar!

Beszélnünk kell! Tudom, hogy mi plus size-os nők nem jelentünk igazi piacot számodra, ezért a legtöbb szereplőd nem is foglalkozik velünk. Ha meg igen, akkor sem kapjuk meg azt a törődést, amit szerintem mi is megérdemelnénk. Szeretnék neked pár olyan klasszikus hibát bemutatni, amiket a velünk foglalkozó szereplőid szinte kivétel nélkül elkövetnek. Nem arról van szó, hogy ne lennék hálás. Ha ők nem lennének, akkor lapulevelekkel kellene befednem a testem, vagy liszteszsákot kellene magamra húznom. Ennek ellenére egy szebb jövőről álmodom, egy olyan jövőről, ahol ezeket a hibákat már nem követi el senki.

DSCF3028

1. hiba: Ha plus size, akkor oversize

Szerencsére ez a tendencia kezd háttérbe szorulni, de azért még most is előfordul, hogy plus size ruha fedőnév alatt egy-egy cirkuszi sátorral vetekedő valamit próbálnak eladni nekünk a boltokban. Nyilván vannak stratégiai pontok, amiket ügyesen el lehet rejteni, na de azért ki akarna egy burkában járni?

2. hiba: NEM DIVATOS

Egyértelmű, hogy nem minden áll jól egy túlsúlyos nőnek. Éppen ezért nem is várnám el, hogy minden olyan ruhadarabnak, amit egy-egy márka forgalmaz meg legyen a nagyobb méretű változata is. De azért az sem nagy kérés, hogy legalább a plus size-os kollekciók is kövessék az aktuális trendeket. És egyébként attól nem lesz valami modern, meg divatos, mert tesznek rá három flittert…sőt. És ezzel el is érkezünk a harmadik hibához.

3. hiba: Lady Carneval

A nagyméretű ruhadarabok esetében sokszor lehetetlen minimalista darabokat találni. Azért, mert kövér vagyok, még nem akarok flitter, meg strassz áradatban pompázni. Így is kerek vagyok, ha felveszek valami ilyesmit, akkor már erősen hajaznék egy diszkó gömbre. Lehet vidám, meg színes ruhákat forgalmazni, na de azért nem mindegy, hogy valami kicsit vidám, vagy pedig olyan mintha egy egész cirkusz a ruhára lenne pakolva.

Éppen ezért szoktam inkább a normál kollekciók nagyobb méretű darabjai között válogatni, viszont ilyenkor meg sokszor így járok:

4. hiba: Ruha van, csak legyen elég pénzed megvenni.

Megértem én, hogy a nagyméretű ruhák gyártása költségesebb lehet. Több alapanyagot kell felhasználni, meg feltételezhetően kevesebbet is kell belőlük gyártani, így az egy ruhadarabra jutó költség magasabb lehet. Éppen ezért teljesen el tudom fogadni, ha valamivel drágábbak a nekünk szánt dolgok. Na de azért vannak olyan arcpirító árak, ahol már a normál méretezés, meg a plus size közötti különbséget semmivel sem lehet megmagyarázni, csak azzal, hogy hasznot akarnak húzni a cégek a túlsúlyos emberek korlátozott vásárlási lehetőségeiből adódó kiszolgáltatott helyzetéből. Ha nem akarsz pucéron járkálni, vedd meg a méregdrága ruháinkat. Ugye mennyire fair?

5. hiba: Miért csak online?

Őszintén szólva, én nem nagyon merek ruhákat vásárolni anélkül, hogy fel nem próbálnám őket. Annyira kiszámíthatatlan, hogy mi lesz rám jó, meg, hogy egyáltalán mi fog jól állni. Ha mernék így vásárolni, akkor sokkal több lehetőség állna a rendelkezésemre, mert látom, hogy itthon is, meg külföldön pláne egyre több márka rukkol elő nagyméretű kollekcióval. De jelentős részben a webshopon megjelenő dolgok már a boltban nem, vagy csak korlátozott számban, és választékban állnak rendelkezésre. Kérlek, kérlek, kérlek, kedves márkák, adjatok lehetőséget a személyes vásárlásra!

6. hiba: Ő plus size lenne?

A kozmetikai márkáknál volt sokáig megfigyelhető az a klisé, hogy a ránctalanító termékeiket huszonéves babaarcú modellekkel reklámozták. Ma is sokan elkövetik ezt a hibát, de azért már jó néhány cég megértette, hogy az ilyen jellegű reklámok nem aratnak osztatlan sikert. Egyre többen szeretnének valós embereket látni a reklámokban. Miért is lenne szüksége egy 23 éves lánynak intenzív ránctalanításra? Hogy lehet egy ilyen hirdetés meggyőző?
Ugyanez a helyzet a nagyméretű ruhák esetén. Nem ritka, hogy akár 38-40-es méretű lányokon fotózzák le a termékeket, de ha még nem is ennyire alacsony méretből történik a merítés, akkor is maximum olyan hölgyeken láthatóak a ruhák, akik csak a lehetető legrosszabb indulattal nevezhetőek icipicit plus size méretűnek.

Nem azt mondom, hogy a plus size kollekció legmagasabb méretével kellene megcsinálni a képeket – bár én annak is örülnék – de kicsit érdemes lenne ezeket a képeket a realitás felé közelíteni. Sokszor így el sem tudom képzelni, hogy egy-egy ruha hogyan nézhet ki egy nagyobb méretű testen, ez pedig például az online vásárlást még inkább lehetetlenné teszi.

Köszönöm kedves Divatipar, hogy végighallgattál. Tudom, hogy a változás nehéz, de hidd el, hogy szükséges. Ha hajlandó vagy kicsit hozzánk igazodni, akkor én szentül megígérem neked, hogy még többet fogok vásárolni.
Üdvözlettel: Bogi

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s