Tolerancia?

page

Nemrég az egyik ismerősömmel beszélgettem, a téma a homoszexualitás volt. Az ismerősöm azt mondta, hogy szerinte toleráns vagyok ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Mikor kimondta a toleráns szót, egy furcsa érzés kapott el. Végül tovább folytatódott a beszélgetés, és más irányba is terelődött, de valahogy ez a toleráns kifejezés később sem hagyott nyugodni. Este sokat gondolkoztam, hogy vajon mi ez a rossz érzés. Rájöttem, hogy kifejezetten dühített ez a kifejezés.

Tudtam, hogy a beszélgető partnerem dicsértének szánta, hogy toleráns vagyok. Azt is tudom, hogy sokan használják ezt a kifejezést, ha a „másság” –bármilyen jellegű másság- elfogadásáról van szó. De nekem valahogy nem tetszik a tolerancia szó. Szerintem hatalmas különbség van a tolerancia, és az elfogadás között.

A tolerancia valamiféle elnéző, türelmes magatartást jelent. Sokszor vagyok én is toleráns. Például akkor, amikor a mellettem horkoló embert nem fojtom meg a kispárnámmal, vagy amikor beletörődöm, hogy a szomszédom este kilenckor kezd el gyakorolni a fuvoláján, sőt akkor is toleráns vagyok, amikor valaki a környezetemben rossz időszakot él meg, és seggfejként, vagy éppen fúriaként viselkedik, de én mindezt elviselem. Na, ilyenkor borzalmasan toleráns vagyok. Nehezemre esik elviselni az adott dolgot, de van bennem annyi türelem, és tisztelet a másik felé, hogy lenyeljem a békát.

Viszont a „mássággal” szemben én nem szeretnék toleráns lenni. Nekem nem jelent gondot az, ha valaki bármilyen formában más. És, ha nem jelent gondot, akkor nem kell türelmesnek, meg elnézőnek lennem. Mit is kellene elnéznem? Azt, hogy az adott személy nem pont olyan, mint én?

Szóval a magam részéről én ilyen esetben inkább elfogadó lennék. Számomra ez nem kerül erőfeszítésbe, de a másik félnek meg kifejezetten jó érzés, ha nem tolerálva, hanem elfogadva van. Senki nem mondja azt, hogy „Ó, én úgy szeretném, ha tolerálnának!”. Nem! Az emberek elfogadásra vágynak. Éppen ezért én a toleranciát a horkolásra, a (mérsékelt) bunkóságra, meg az esti fuvola koncertekre korlátozom, és igyekszem minden más területen elfogadó lenni!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s