Túlmegy minden határon, avagy Vujity Tvrtko előadáson jártam

Mindig is imádtam a Naplót! Már általános iskolás koromban is az volt az egyik kedvenc műsorom. Alig vártam a vasárnap estéket, mert tudtam, hogy akkor jön a Napló az izgalmas történeteivel. Igazi csapásként ért, hogy 17 év után véget ért ez a műsor, szerintem azóta sincs hozzá fogható értelmes dolog a tévében. Így nem is csoda, hogy nagyon megörültem a hírnek, hogy Vujity Tvrtko Hajdúnánáson tart előadást. Éppen otthon voltam, és egy diplomadolgozat írós gyötrelmes hét után jobb jutalmat nem is találhattam volna magamnak, mint ezt a programot.

Igazából nem is tudtam, hogy mire számítsak. Anyuval ledobtuk magunkat az első sorba – micsoda öröm, ha az ember anyukája a helyi művház vezetője – és vártuk a csodát. Hát, ha a csoda nem is jött, az biztos, hogy egy lehengerlő előadás részesei lehettünk.

Tvrtko egy könyvvel, meg egy mikroporttal felvértezve libbent fel a színpadra, és két órára elvarázsolt minket a történeteivel. Nem szeretnék minden poént lelőni, magukat a sztorikat nem is említeném, mert én úgyse tudnám úgy átadni a dolgot, mint Vujity Tvrtko, ráadásul tényleg érdemes tőle hallani a dolgot, szóval, akit érdekel a „Túlmegy minden határon” előadás, az mindenképpen menjen el megnézni.

Na, de miért tetszett az előadás? Azért, mert több olyan dolog volt a fókuszban, ami a szívemnek kedves. Egyrészt az, hogy nem szabad olyan pesszimistának lennünk az életünkkel kapcsolatban. Mi itt Magyarországon baromira szerencsések vagyunk, csak éppen ezt senki nem akarja elhinni. Mert kevés a pénz, lopnak-csalnak a politikusok, meg gyakorlatilag minden nálunk gazdagabb ember, drága a benzin, a cigi ára se 500 forint már, és szar az egészségügy. Ez javarészt igaz is! Vitathatatlan, hogy Magyarországon sem fenékig tejfel az élet, de abba ritkán gondolunk bele, hogy vannak országok, ahol az emberek azért is hálát adnak, ha iható vízhez, meg némi élelemhez jutnak, és nem kapnak golyót a seggükbe. Ehhez képest Magyarország a paradicsom!

Én amúgy is nagyon szeretem a hazámat, és értékelem azt, amink van, viszont nagyon örülök, hogy van egy ember az országban, aki rendszeresen kiáll több száz ember elé, és másokban is erősíti az érzést, hogy azért nekünk elég jó az életünk.

A másik fontos mondanivalója Tvrtko előadásának az volt, hogy a világ tele van „hétköznapi” hősökkel. Engem rettentően frusztrál az, hogy sokan a bulvárban szereplő „celebeket” tekintik példaképnek. Herét vasaltatunk, szájat püffesztünk, idióta frizurákat vágatunk, koplalunk, és hülye kifejezéseket használunk, csak azért mert valaki azt csinálja a tv-ben. Persze tisztelet a kivételnek. Még nyilván mindenkinek megvannak a határai, például nőként a herevasalás sem megvalósítható hiába nagyon trendi. De egy dolog biztos, mégpedig azt, hogy sokszor rossz példaképeket választanak az emberek, arról meg elfeledkezünk, hogy az igazi példaértékű hőseinknek megadjuk a tiszteletet. Tvrtko ezekről az emberekről beszélt. Olyan jó volt meghallgatni ezeket az inspiráló történeteket.

Persze sokat már ismertem közülük, hiszen valóban igazi Napló „fan” voltam, de most mégis kicsit más színezetet kaptak a történetek. Betekintést nyerhettünk a kisfilmek előtti háttérmunkába, meg abba, hogy milyen nehézségekkel kellett szembenézni a forgatás során.

A legjobb pedig az volt, hogy mint kiderült Tvrtko-nak jó a humora! Megy neki az irónia, meg az önirónia is, ami nekem már csak a hab volt a tortán. Szerintem a humor nélkülözhetetlen, főleg, ha az ember ilyen komoly dolgokról beszél. Olyan ez, mint amikor a zenészek az igazán mély tartalommal bíró szövegeihez könnyed, jól csengő dallamokat társítanak. Így is mindenki érti majd, hogy miről szól a dal, de valahogy egy vidám dallam mellett a nehéz igazság is könnyebben emészthető. Na, hát a humorral is hasonló a helyzet. Ezekhez a történetekhez meg tényleg nem ártott egy nagy dózis abból is.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s