Fegyvertelen forradalmárok, és vérmentes forradalmak

Október 23 egy igazán lényeges nap a magyar történelemben. Egy olyan dátum ez, ami generációk óta beleég minden magyar ember tudatába. Fontos, hogy ezen a napon megemlékezzünk azokról az emberekről, akik életüket adták egy szabad haza eszméjéért. Ez a nap tehát róluk szól, és eszem ágában sincs elterelni a figyelmet róluk, de mostanában érlelődik bennem egy gondolat, amit szeretnék veletek is megosztani.

Azon gondolkoztam, hogy vannak-e ma forradalmárok. Nyilván nem mindenhol honol béke a világon, így persze adott, hogy még vannak a világnak ma is „klasszikus értelemben vett” forradalmárjai. Viszont kik lehetnek a békés nyugati kultúra „modern” forradalmárjai? Egyáltalán lehet közülünk bárkit is forradalmárnak hívni?
Végül arra jutottam, hogy igen, lehet. Vannak olyan emberek, akik ma is egy-egy számukra fontos eszméért küzdenek, és bár a forradalmuk nem kíván vért, az eszközeik pedig viszonylag békések, mégis jelentős, amit csinálnak.Ebben a bejegyzésben három olyan nőt szeretnék bemutatni nektek, akik számomra abszolút beleillenek a forradalmár kategóriába.

Elonë Kastrati

c5a0da20-cd6d-11e4-93da-f5c367e4b24e_Elona-Kastrati

Elonë egy fiatal német lány, aki sajátos módon küzd a nemi egyenlőségért. Feminista üzeneteit betéteken tárja a nagyközönség elé. Bolond lenne ez a lány? Szerintem nem, inkább hívnám zseninek, mint bolondnak! Miért? Mert már maguk a betétek is komoly üzenetet hordoznak. Valahogy a menstruáció, és az összes intim dolgunk mindig is a tabu kategóriába tartoztak. Ezek olyan dolgok, amiről egy jól nevelt értelmes nő nem beszél. Éppen ezért tudtak Elonë üzenetei ekkorát szólni. Ez a lány egy-egy kis fehér tabun tálalta az egyenlő világgal kapcsolatos elképzeléseit másoknak, és bizony ezzel a sokkoló módszerrel sokakat sikerült kimozdítania a komfortzónájukból. Mozgalmához rengetegen csatlakoztak világszerte, ami persze nem jelenti azt, hogy a problémák, amikről őés a követői beszéltek automatikusan megoldódtak. De hát minden kicsiben kezdődik, nem igaz?
Mutatok nektek párat Elonë üzeneteiből. Talán a legerősebb az első betét üzenete, ami az, hogy: „Mi lenne, ha a férfiak annyira undorodnának a nemi erőszaktól, mint a menstruációtól.”

forradalom

Amit viszont szerintem még fontos elmondanom, hogy Elonë sosem a férfiak ellen beszélt, az elve az, hogy a feminizmus nem egyenlő a férfiak utálatával. A betétes forradalmárlány csak egy egyenlő világot szeretne!

Masih Alinejad

alinejad

Masih Alinejad egy iráni hölgy, aki már gyerekként sem értette, hogy neki miért van kevesebb joga, mint a körülötte lévő férfiaknak. Ahogy nőtt egyre inkább felemelte a hangját a körülötte lévő igazságtalanság ellen. A dacos viselkedésének meg is lett az eredménye, 19 évesen állapotosan bebörtönözték, de őt ez sem tántorította el. Újságírónak tanult, és folyamatosan az iráni nőket sújtó igazságtalanságokat boncolgatta. Egy idő után kénytelen volt elhagyni a hazáját, jelenleg Amerikában él a családjával, de így sem adta fel a küzdelmet, a közösségi média erejére támaszkodva folytatta a harcát. 2014-ben elindította a „titkos szabadság” mozgalmát, amelynek keretében arra szólította fel az iráni nőket, hogy készítsenek magukról olyan képeket, ahol nincs rajtuk a kötelezően viselendő kendőjük.
Szerintem ezek a képek önmagukért beszélnek.

forr2

Masih Alinejad egyébként azóta elindított egy másik mozgalmat is. Most arra szólította fel az iráni férfiakat, hogy ők is vállaljanak szerepet a nők egyenlőségéért folytatott küzdelemben. Iránban hivatalosan a legtöbb döntést a férjek hozzák meg a feleségük nevében, de nem minden férfi ért egyet ezzel. Igenis vannak olyan iráni férfiak, akik egyenlő félként tisztelik a partnerüket. AMasihAlinejad pedig ezekre a férfiakra építette a kampányát. Arra kérte a férfiakat, hogy írjanak egy nyilatkozatot, amiben visszaadják a jogaikat a feleségeiknek, majd adják ezt a képet át a nőknek és készítsenek róla képet.

TessHolliday

Tess-Holliday-Bikini-Hashtag

Nem meglepő, hogy Tess is felkerült a listámra, hiszen ő egy igazi erőt adó példakép a számomra. Tess egy plus size modell, de nem olyan plus size modell ám, akikkel általában találkozhatunk itt, Európában. 26-os méretével ő a „legnagyobb” topmodell a világon. Persze vannak még nála is husibb modellek, de ekkora publicitást még egy plus size modell sem kapott, mint Tess. Ami rendkívüli ebben a nőben, hogy a hírnevét egy igazán jó célra használja. Nem hiszem, hogy ő forradalmár akart volna lenni, de ha már ekkor hangot kapott az élettől, akkor azt most jó célja használja. A kövér emberek egyenlőségéért, és elfogadásáért küzd. Képei és üzenetei több tízezer nőt motiválnak nap, mint nap. Megmutatja az embereknek, hogy egy kövéren is lehet teljesértékű és boldog életet élni. Persze támadói is akadnak szép számmal. Gyakorlatilag minden bejegyzésénél heves vita alakul ki róla, hogy mi a francnak kell a kövérséget, meg a krónikus elhízást reklámozni. Sokan nem értik meg, hogy az, amit Tess csinál nem a kövérségre való ösztönzés, ő csak egy pozitív példa, aki megmutatja, hogy azért mert az ember túlsúlyos még nem kell egy jól termett kő alá bújnia

tess-holliday

Egyébként Tess-nek is van saját internetes mozgalma. Az #effyourbeautystandards címszó alatt rengeteg inspiráló képeket találhat az, akinek egy kis bátorításra, és önbizalomra van szüksége.

A cikkemben bemutatott hölgyek nagyon különbözőek. Három korosztály, más stílussal, más súllyal, és más céllal. Valami mégis közös bennük, ez pedig az, hogy egy szebb világban szeretnének élni, és ezért hajlandóak is voltak felvenni a harcot. Szerintem ezért nekik is kijár a tisztelet!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s